APAKAH BIOFUEL DAN MENGAPA KITA MEMERLUKANNYA?


Biofuel adalah bahan api yang boleh diperbaharui sama ada dalam bentuk cecair atau gas yang diperolehi dari biomass (bakteria, tumbuhan atau haiwan). Paling utama, ia boleh diperbaharui dan diperolehi dengan cepat, tidak seperti bahan api fosil, yang juga datang dari bahan biologi, tetapi mengambil berjuta-juta tahun untuk membentuk.

Walaupun kelihatan seperti ciptaan moden, biofuel sebenarnya telah wujud sejak awal abad ke - Rudolph Diesel (pencipta enjin diesel) berlari enjin pada minyak kacang tanah di Pesta Dunia Paris pada tahun 1900. Bahagian kekeliruan dan kontroversi sekitar biofuel terletak pada hakikat bahawa mereka boleh datang dari pelbagai sumber yang berlainan.

Setiap generasi mempunyai kelebihan sendiri masing-masing dan keburukan itu. Yang menjadi masalah ialah apabila kekurangan generasi lama ini turut diletakkan pada generasi baru. Sekalipun dengan kaedah baru, sumber yang berlainan dan teknologi yang lebih tinggi, ia tetap disamakan dengan nilai generasi yang lama.

Apabila Majlis Nuffield melihat dalam skop Bioetika melalui penelitian isu-isu etika sekitar biofuel pada tahun 2011, mereka berkata bahawa pembangunan biofuel adalah didorong oleh tiga cabaran: keselamatan tenaga, pembangunan ekonomi dan perubahan iklim.

No comments:

Post a Comment