TENAGA BOLEH DIPERBAHARUI
PENGENALAN  KEPADA TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI

              
Tenaga dapat diperbaharui adalah tenaga yang berasal dari sumber daya alam seperti sinar matahari, angin, hujan, pasang surut , dan panas bumi, diperbaharui (alami dicas semula). Pada tahun 2008, sekitar 19% dari pengambilan tenaga global berasal dari tenaga boleh diperbaharui akhir, dengan 13% berasal dari tradisional Biojisim, yang terutama digunakan untuk pemanasan, dan 3.2% dari pembangkit elektrik tenaga air. baru diperbaharui (hidro kecil, Biojisim moden, angin, suria, panas bumi, dan biofuel) berjumlah 2.7% lagi dan berkembang sangat pesat.

Kuasa angin tumbuh sebanyak 30% pada tahun, dengan ruangan dipasang di seluruh dunia dari 157,900 megawatt (MW) pada tahun 2009, dan secara luas digunakan di Eropah, Asia, dan Amerika Syarikat. Pada akhir tahun 2009, kumulatif fotovoltaik global (PV) pemasangan melampaui 21,000 MW dan penjanaan elektrik PV masyhur di Jerman dan Sepanyol. Kuasa panas suria stesen beroperasi di Amerika Syarikat dan Sepanyol, dan terbesar ini adalah 354 MW segs penjana elektrik di Padang Pasir Mojave. Pemasangan panas bumi elektrik air mancur panas terbesar di dunia di California, dengan ruangan ukuran dasar 750 MW. Brazil mempunyai salah satu program terbesar tenaga boleh diperbaharui di dunia, yang melibatkan pengeluaran bahan bakar etanol dari tebu, dan etanol sekarang menyediakan 18% bahan bakar automotif negara itu. Bahan bakar ethanol juga banyak terdapat di Amerika Syarikat.

Sementara banyak projek tenaga boleh diperbaharui secara besar-besaran, teknologi boleh diperbaharui juga sesuai untuk luar bandar dan daerah terpencil, di mana tenaga sering penting dalam pembangunan manusia. Secara global, dianggarkan sekitar 3 juta rumah tangga mendapat kekuatan dari sistem kecil matahari PV. Sistem mikro-hidro dikonfigurasikan ke skala kampung atau wilayah skala mini-grid melayani banyak daerah. Lebih dari 30 juta rumah tangga di luar bandar mendapatkan pencahayaan dan memasak dari biogas buatan Digester skala rumah tangga. Biojisim tungku digunakan oleh 160 juta rumah tangga.

Laman iklim keprihatinan, ditambah dengan tingginya harga minyak, puncak minyak, dan sokongan kerajaan meningkat, yang mendorong peningkatan undang-undang tenaga boleh diperbaharui, insentif dan komersialisasi. Perbelanjaan kerajaan baru, peraturan-peraturan dan dasar membantu cuaca industri krisis kewangan global lebih baik berbanding sektor lain.KEBAIKAN PENGGUNAAN SUMBER YANG DIPERBAHARUI

Terdapat pelbagai bahan boleh dijadikan alternatif bagi mengurangkan penggunaan bahan bakar fosil seperti tenaga solar (matahari), tenaga air, tenaga angin, hidrogen, dan biojisim kelapa sawit. Malaysia merupakan negara yang beriklim panas dan lembap sepanjang tahun.

Justeru, kita boleh memanfaatkan cahaya matahari sebagai sumber tenaga untuk menggantikan tenaga elektrik. Walaupun kos untuk sistem solar tinggi dan sesetengah kawasan tidak mendapat matahari untuk jangka masa panjang kerana keadaan cuaca tidak menentu, tetapi kebaikannya tidak boleh diabaikan. Tenaga matahari dapat mengurangkan pencemaran udara dan kesan rumah kaca serta boleh disimpan untuk penggunaan elektrik pada waktu malam. Ia juga boleh dimanfaatkan untuk kegunaan lampu tiang yang banyak terdapat di Malaysia.

Tenaga hidro berasal dari air mengalir dan boleh diubah menjadi tenaga elektrik. Tenaga ini menampung keperluan pertanian. Tanah Malaysia yang kaya dengan flora dan fauna telah menjadikan negara kita sebagai kawasan yang mempunyai bekalan air yang berterusan. Hampir 90 peratus daripada sumber tenaga yang diperbaharui datang daripada kuasa hidro. Empangan telah digunakan sebagai sebuah stesen janakuasa hidro untuk menakung air sungai.

Kelebihan tenaga ini termasuklah ia percuma. Air juga dapat disimpan di dalam empangan dan sedia digunakan pada masa yang diperlukan serta tidak ada sisa buangan yang mencemarkan. Tenaga ini juga lebih diyakini berbanding dengan tenaga angin, matahari dan gelombang, selain boleh digunakan sebagai bahan api yang menggerakkan kenderaan. Biofuel juga merupakan bahan bakar alternatif untuk bahan bakar fosil yang dihasilkan dari bahan-bahan organik. Biofuel dapat dihasilkan secara langsung dari tanaman atau industri, komersial, domestik, atau pertanian. Secara kesimpulannya, satu sistem pengurusan sumber yang berkesan perlu dilaksanakan bagi menjamin bekalan dan penggunaan berterusan bagi kegunaan manusia pada masa depan.

 TENAGA ALTERNATIF DI MALAYSIA

Kemajuan dan pembangunan negara memerlukan kepada dokongan bekalan  sumber tenaga yang bukan sahaja berkekalan, tetapi juga bersih, selamat dan  menjimatkan. Sekurang-kurangnya untuk tempoh yang terdekat ini, dunia masih  memerlukan sumber bahan api fosil kerana teknologi yang ada kini hampir semua  bergantung kepadanya. Bergantung hanya kepada satu sumber tenaga yang pastinya  akan pupus ini amat tidak menjamin kelangsungan pembangunan sesebuah negara.  Tenaga yang boleh diperbaharui merupakan  alternatif yang terbaik kerana ia bebas  daripada kesan buruk.

Hampir 2 kali ganda sumber tenaga utama dunia hari ini diperlukan  menjelang tahun 2020, dan lebih 80% populasi dunia akan hidup di dalam negara yang membangun. Sumber tenaga yang ada sekarang tidak konsisten dari segi ekonomi malahan berdepan dengan cabaran pada masa depan. Untuk menampung keseluruhan populasi dunia, penggunaan sumber tenaga yang ada hari ini belum cukup efektif jika dinilai dari segi kos dan ekonomi. Tambahan pula, kesan persekitaran yang tercemar berpunca dari sumber tenaga konvensional lebih menggambarkan bermulanya kenaikan kos sumber tenaga.

 Oleh sebab itu, penyelidikan secara intensif, pembangunan dan kajian bagi  mencari teknologi baru untuk menjana tenaga diperlukan. Pada masa ini, penggunaan  sumber tenaga yang boleh diperbaharui (Renewable Energy) memerlukan masa dan penilaian dari pelbagai aspek pembangunan. Namun demikian, ianya berpotensi  dalam mengurangkan kos sumber tenaga. Dengan jangkaan kenaikan harga minyak kelak dan kos pemeliharaan alam sekitar kesan daripada sistem sumber tenaga konvensional pada hari ini, menunjukkan sumber tenaga boleh diperbaharui akan menjadi salah satu penyumbang tenaga yang utama dalam beberapa dekad lagi.
 Malaysia sendiri yang memasuki babak baru dalam pembangunannya yang  berteraskan kepada wawasan negara ingin menjadi negara maju menjelang 2020.  Hasrat ini hanya akan tercapai sekiranya negara mampu membekalkan tenaga  secukupnya untuk pembangunannya serta dapat menjamin keseimbangan  pembangunan dengan alam sekitar yang selesa. Dengan sebab itu, kerajaan sanggup  berbelanja berjuta-juta ringgit bagi meningkatkan lagi keupayaan penghasilan tenaga  elektrik untuk perkembangan ekonomi dan taraf hidup. Dalam abad ke-21, permintaan tenaga negara dijangka akan terus meningkat dengan cepat. Bagi memenuhi hasrat pembangunan ini, adalah penting Malaysia mencari satu sumber  tenaga yang baru sebagai langkah alternatif dan persediaan masa depan selain  daripada hanya bergantung pada bekalan kuasa elektrik konvensional yang ada  sekarang.


TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI

Sumber – sumber tenaga yang boleh diperbaharui boleh diganti secara semula jadi dalam jangka masa yang singkat. Sumber tenaga ini akan kekal selamanya walaupun kita berterusan menggunakannya.

Sumber – sumber tenaga yang boleh diperbaharui ialah tenaga suria atau solar, tenaga angin, tenaga air atau kuasa hidro dan bahan bakar biojisim. Kebanyakan sumber – sumber tenaga yang boleh diperbaharui ini digunakan untuk menghasilkan arus elektrik.

Tidak seperti bahan bakar fosil, sumber tenaga yang boleh diperbaharui yang bukan berasaskan biojisim (kuasa hidro, angin dan suria) tidak menghasilkan secara langsung gas – gas rumah hijau.


TENAGA SURIA / SOLAR (‘Solar Energy’)

Tenaga suria atau tenaga solar adalah teknologi untuk mendapatkan tenaga berguna daripada cahaya matahari. Tenaga matahari telah digunakan dalam banyak teknologi tradisional sejak beberapa abad dan telah digunakan secara meluas ketika ketiadaan bekalan tenaga lain, seperti di kawasan terpencil dan di angkasa lepas. Tenaga matahari sekarang digunakan dalam beberapa pengunaan:

  •          Pemanasan (air panas, pemanasan bangunan, masakan)
  •          Generasi elektrik (fotovoltaik, enjin pemanasan)
  •          Penyahmasinan air laut.

Matahari telah membekalkan tenaga selama berbilion – billion tahun. Tenaga suria adalah sinaran – sinaran Matahari (radiasi suria) yang sampai ke Bumi. Tenaga ini boleh ditukarkan menjadi bentuk tenaga yang lain seperti tenaga haba dan elektrik.
     1)  Apabila ia ditukarkan kepada tenaga haba, tenaga suria boleh digunakan untuk :
  • Memanaskan air – digunakan di rumah, bangunan atau kolam renang
  • Memanaskan ruang – di dalam rumah, rumah hijau dan bangunan – bangunan lain.


      2)  Tenaga suria boleh ditukarkan menjadi tenaga elektrik dalam dua cara :

  • Alat Voltan Foto (PV) atau ‘sel – sel suria’ 
  • Loji Kuasa Suria 


Alat  Voltan  Foto (PV) atau 'sel-sel suria'

Alat Voltan Foto (PV) atau ‘sel – sel suria’ yang menukarkan cahaya Matahari terus kepada tenaga elektrik. Setiap sel suria dikumpulkan menjadi panel dan susunan panel boleh digunakan secara meluas, dari sel – sel kecil yang hanya mencas kalkulator dan bateri jam, sehinggalah kepada loji janakuasa yang merangkumi beberapa ekar.


Bagaimana Sel – sel Suria Menghasilkan Elektrik
Cahaya Matahari mengandungi foton, atau zarah – zarah tenaga suria. Foton – foton ini terdiri daripada pelbagai jumlah tenaga yang bergantung kepada perbezaan panjang gelombang cahaya spektrum suria.


Apabila foton mengenai sel suria, ia mungkin dipantulkan semula, terus menembusi, atau diserap. Hanya foton yang diserap membekalkan tenaga untuk menjana elektrik. Apabila cukup cahaya Matahari (tenaga) yang diserap oleh bahan (semikonduktor), elektron akan terkeluar daripada atom bahan, oleh itu elektron secara semulajadi bergerak menuju ke permukaan.

Apabila elektron meninggalkan kedudukan mereka, ia membentuk lubang. Apabila banyak elektron yang bercas negatif bergerak menuju ke permukaan sel, hasilnya ialah berlaku ketidakseimbangan cas antara sel – sel pada permukaan hadapan dan belakang yang membentuk potensi voltan sama seperti terminal negatif dan positif sesebuah bateri. Apabila dua permukaan tersebut disambungkan dengan beban luaran, seperti alatan elektrik, arus elektrik akan mengalir. 


Loji Pengumpulan  Kuasa  Suria


Loji Pengumpulan Kuasa Suria menjana elektrik dengan menggunakan haba daripada pengumpul terma suria untuk memanaskan cecair yang mana akan menghasilkan stim memberi kuasa kepada generator.Loji Kuasa Terma Suria
Loji Kuasa Terma Suria menggunakan sinaran Matahari untuk memanaskan cecair ke satu suhu yang amat tinggi. Cecair itu kemudiannnya dialirkan menerusi paip, oleh itu ia boleh memindahkan habanya kepada air untuk menghasilkan stim. Stim ditukarkan kepada tenaga mekanikal atau kinetik dalam turbin dan kemudian kepada elektrik oleh generator yang disambungkan kepada turbin.


Tenaga terma suria selalunya digunanakan untuk memanaskan air yang digunakan di rumah dan juga kolam renang dan untuk memanaskan bahagian dalam bangunan (‘pemanasan ruang’).

Tenaga Suria dan Alam Sekitar

Menggunakan tenaga suria tidak menghasilkan pencemaran air atau gas – gas rumah hijau.
TENAGA ANGIN (‘Wind Energy’)
Angin adalah udara yang bergerak. Ini terjadi oleh pemanasan permukaan Bumi yang tidak sama oleh Matahari. Disebabkan permukaan Bumi terdiri daripada pelbagai jenis bentuk muka bumi dan air, ia menyerap haba cahaya Matahari pada kadar yang berbeza – beza. Satu contoh menunjukkan berlakunya pemanasan tidak sekata ini ialah kitaran angin semula jadi.
Kitaran Angin Semula jadi
Ketika waktu siang, udara pada permukaan darat menjadi panas lebih cepat berbanding udara pada permukaan air. Udara panas pada permukaan darat mengembang dan bergerak ke atas, kemudian udara yang lebih berat dan lebih sejuk dengan pantas mengisi ruang yang ditinggalkan, ini yang menyebabkan berlakunya angin. Pada waktu malam, prosesnya adalah terbalik kerana udara pada permukaan darat lebih cepat menjadi sejuk berbanding udara pada permukaan air.


Adalah sama, angin atmosfera yang berkitar sekeliling Bumi terjadi disebabkan oleh permukaan berdekatan garisan khatulistiwa Bumi mengalami pemanasan yang lebih oleh Matahari berbanding permukaan Bumi di kutub Utara dan Selatan.

Tenaga Angin Menjana Elektrik 


Angin adalah tenaga yang boleh diperbaharui sama seperti tenaga suria kerana ia sentiasa bertiup.

Bagaimana Turbin Angin Berfungsi Petani telah menggunakan tenaga angin selama beberapa tahun untuk mengepam air dari perigi menggunakan kincir angin. Angin juga digunakan untuk memusingkan batu pengisar untuk mengisar gandum atau biji jagung.
Angin juga digunakan untuk menghasilkan elektrik. Angin yang bertiup (tenaga kinetik) akan memusing bilah kipas pada turbin angin. Bilah kipas akan menggerakkan gandar yang disambungkan pada generator yang akan menghasilkan tenaga elektrik. Setelah elektrik dihasilkan oleh turbin, elektrik dari seluruh ladang angin akan dikumpulkan dan dihantar ke transformer. Voltan akan ditambahkan untuk dihantar melalui kabel berkemampuan tinggi.


Tenaga Angin dan Alam Sekitar

Tenaga angin merupakan tenaga yang boleh diperbaharui dan ia tidak menyebabkan pencemaran, oleh itu ia merupakan tenaga alternatif kepada bahan bahan bakar fosil.

Tenaga angin adalah bersih; loji kuasa angin atau dipanggil ladang janakuasa angin tidak menghasilkan sebarang pencemaran udara atau air kerana tiada bahan bakar yang dibakar untuk menghasilkan elektrik.
TENAGA KUASA HIDRO (‘Hydropower Energy’)Tenaga kuasa hidro merupakan tenaga yang boleh diperbaharui yang boleh menjana elektrik. Dalam membincangkan tentang kuasa hidro, ia sebenarnya termasuk kuasa hidroelektrik, kuasa air pasang surut, kuasa ombak, dan tenaga haba laut. Tetapi, ia banyak berkisar tentang janakuasa hidroelektrik kerana ia digunakan untuk menjana elektrik di kebanyakan negara di dunia. Tenaga kuasa hidro bergantung kepada kitaran air. Memahami kitaran air adalah penting untuk memahami kuasa hidro.

Kitaran Air


Tenaga suria memanaskan air pada permukaan, menyebabkan ia tersejat. Wap air ini akan mengkondensasi menjadi awan dan turun semula ke permukaan Bumi sebagai hujan. Air mengalir menerusi sungai menuju laut, di mana ia tersejat dan kitaran air berlaku semula.
Tenaga Mekanikal (kinetik) Diperoleh Daripada Air Yang BergerakJumlah tenaga yang ada pada air yang bergerak ditentukan oleh aliran atau terjunannya. Kederasan air yang mengalir dalam sungai yang besar, membawa suatu tenaga yang besar dalam alirannya. Air yang jatuh atau terjun dengan laju dari satu titik yang tinggi, juga mempunyai banyak tenaga dalam alirannya. Ini dipanggil sebagai tenaga keupayaan.

Sama juga, apabila air mengalir menerusi saluran paip (tenaga keupayaan), kemudian menolak dan memusingkan bilah turbin (tenaga kinetik) untuk memutarkan generator bagi menghasilkan elektrik (tenaga elektrik). Dalam sistem sungai yang mengalir, daya arus berpunca dengan adanya, sementara dalam sistem simpanan air, air dikumpulkan di dalam takungan membentuk empangan, kemudian dilepaskan untuk menjana elektrik.

Disebabkan sumber kuasa hidroelektrik ialah air, stesen janakuasa hidroelektrik mesti berada dekat dengan sumber air.  Kawasan empangan juga boleh dijadikan tempat rekreasi yang menawarkan aktiviti sukan air dan memancing.


 Tenaga Kuasa Hidro dan Alam Sekitar Penjanaan kuasa hidro menghasilkan tenaga elektrik yang bersih, tidak mempunyai kesan langsung pengeluaran pencemaran udara, tetapi empangan kuasa hidro, takungan, dan operasi penjana boleh menyebabkan kesan alam sekitar.

Takungan air pada empangan menghalang migrasi ikan ke kawasan hulu tempat mereka bertelur. Takungan air dan operasi empangan juga merubah sifat semula jadi air seperti suhu, kandungan kimia, ciri – ciri aliran, dan jumlah kelodak, semuanya akan menyebabkan perubahan yang signifikan terhadap ekologi (organisma hidup dan persekitarannya) dan batuan dan tanah dari hulu ke hilir sungai.


Perubahan ini mempunyai kesan negatif pada tumbuhan dan haiwan semula jadi dalam dan berdekatan sungai, dan dalam delta yang mana sungai mengalir ke laut. Kawasan takungan air mungkin meliputi kawasan semula jadi yang penting, kawasan pertanian, dan kawasan arkeologi, dan juga menyebabkan proses penempatan semula penduduk setempat.

Gas – gas rumah hijau, seperti karbon dioksida dan metana, juga akan terhasil dalam takungan dan boleh dibebaskan ke atmosfera. Jumlahnya tidak menentu. Pengeluaran dari kawasan takungan air pada kawasan tropika dan iklim sederhana, mungkin sama dengan atau lebih banyak berbanding kesan rumah hijau akibat pengeluaran gas karbon dioksida dari penjanaan elektrik yang sama jumlah dengan menggunakan bahan bakar fosil.
TENAGA BIOJISIM (‘Biomass Energy’)Biojisim merujuk kepada tenaga yang dijana dari reputan benda-benda hidup. Bahan-bahan ini boleh digunakan sama ada sebagai bahan api atau dalam industri. Selalunya, biojisim merujuk kepada pohonan yang ditanam untuk digunakan sebagai bahan api bio, tetapi reputan pohon atau haiwan yang digunakan dalam penghasilan serat, bahan kimia atau haba juga boleh dikategorikan sebagai biojisim. Selain itu, buangan terbiodegradasikan yang boleh dibakar sebagai bahan api juga dikira sebagai biojisim. Namun bahan organik yang telah ditukar oleh proses geologi kepada bahan seperti arang batu atau petroleum tidak dianggap sebagai biojisim. Dalam industri minyak sawit, pelepah dan sisi perahan tandan sawit telah digunakan sebagai biojisim bagi memasak buah sawit sebelum diperah bagi mengeluarkan minyaknya.

Biojisim ialah bahan organik diperbuat daripada tumbuhan dan haiwan. Biojisim mengandungi tenaga tersimpan daripada Matahari. Tumbuhan menyerap tenaga Matahari melalui satu proses yang dipanggil sebagai fotosintesis. Tenaga kimia dalam tumbuhan dipindahkan kepada haiwan dan kemudian kepada manusia apabila manusia memakannya.


Biojisim ialah tenaga yang boleh diperbaharui kerana kita boleh tanam banyak pokok dan tanaman, dan bahan buangan akan sentiasa dihasilkan. Beberapa contoh bahan bakar biojisim ialah kayu, tanaman, baja dan bahan buangan pepejal - sampah.  Apabila dibakar, tenaga kimia dalam biojisim dibebaskan sebagai haba. Apabila membakar kayu, ia merupakan bahan bakar biojisim. Sisa makanan atau sampah boleh dibakar untuk menghasilkan stim menjana elektrik, atau membekalkan haba kepada industri dan rumah.                                                   Antara sumber – sumber biojisim 

Menukarkan Biojisim kepada Bentuk Tenaga yang LainBiojisim boleh ditukarkan kepada beberapa bentuk tenaga lain yang berguna, seperti gas metana atau bahan bakar kenderaan, seperti etanol dan biodiesel. Gas metana merupakan kandungan utama gas asli. Bahan – bahan yang berbau, seperti sampah yang mereput, dan bahan buangan pertanian dan bahan buangan oleh manusia, membebaskan gas metana – yang juga dikenali sebagai “gas bahan buangan” atau “biogas”.


Hasil tanaman seperti jagung dan tebu boleh difermentasikan menghasilkan etanol. Biodiesel, satu lagi bahan bakar kenderaan, boleh dihasilkan daripada tinggalan produk makanan seperti minyak sayuran dan lemak haiwan. Bentuk biojisim yang paling biasa ialah kayu. Ia telah digunakan beberapa ribu tahun yang lalu sebagai bahan bakar untuk pemanasan dan memasak. Kayu berterusan menjadi sumber tenaga utama di kebanyakan negara yang membangun. Kayu dan bahan buangan kayu (kulit kayu, habuk kayu, serpihan kayu dan skrap kayu) membekalkan kita tenaga. Ia digunakan oleh industri, penjanaan kuasa elektrik, dan perniagaan komersial. Selain itu, ia digunakan di rumah untuk pemanasan dan memasak.


Tenaga dari Sampah


Sampah, selalunya dikenali sebagai bahan buangan sisa pepejal, merupakan sumber tenaga biojisim. Sisa pepejal ini mengandungi bahan biojisim (atau biogenik) seperti kertas, kadbod, skrap makanan, rumput yang dipotong, daunan, kayu dan produk kulit, dan lain –lain bahan bukan – biojisim yang mudah terbakar seperti plastik dan lain – lain bahan sintetik yang diperbuat daripada petroleum.


Penguraian biojisim di tapak pelupusan sampah menghasilkan gas metana – biogas, yang mana digunakan untuk menjana elektrik.


MALAYSIA KEARAH MEMAKSIMUMKAN TENAGA BOLEH DIPERBAHARUI

Malaysia kaya dengan sumber tenaga boleh diperbaharui (RE) seperti biomass, biogas, tenaga suria, angin dan juga mini hidro. Potensi RE ini adalah sangat besar, terutamanya tenaga biomass di mana sumber-sumber biomass ini merupakan hasil tanaman sendiri dan pada umumnya tidak didagangkan. Potensi untuk projek mini hidro terutama jenis “run-of-the-river” juga adalah amat besar kerana tenaga yang diperolehi daripada sungai-sungai di negara ini telah terbukti dapat menyalurkan bekalan elektrik ke kawasan-kawasan pedalaman. Tenaga suria juga merupakan satu lagi sumber  RE yang sedia ada, kerana kedudukan geografi  Malaysia di garisan Khatulistiwa.

Dasar Teknologi Hijau Negara (DTHN) dilancarkan pada 24 Julai 2009. Tenaga hijau merujuk kepada penggunaan sumber-sumber tenaga yang tidak mencemarkan alam dan boleh diperbaharu seperti angin, tenaga nuklear, dan tenaga suria. Teknologi hijau telah dibangunkan di Jepun dan di Jerman sejak tahun 1990-an lagi. Protokol Kyoto 1997 merupakan persetujuan dalam Persidangan Rangka Kerja PBB tentang perubahan iklim dunia. Gas rumah hijau ialah karbon dioksida, metana, nitrus oksida, sulfur heksafluorida, kloroflurokarbon (CFC) dan perfluorokarbon (PFC). Kesan rumah hijau ialah pemanasan yang berlaku apabila kepekatan gas rumah hijau di dalam satu ruangan tertutup meningkat dan menghalang haba daripada mudah terbebas.

Teknologi Hijau merujuk pembangunan dan aplikasi produk,  peralatan serta sistem untuk memelihara alam sekitar dan alam semulajadi dan  meminimumkan atau mengurangkan kesan negatif daripada aktiviti  manusia. Teknologi Hijau merujuk produk, peralatan, atau sistem yang dapat  meminimumkan degrasi kualiti persekitaran.Ini adalah bagi mewujudkan persekitaran yang bebas  daripada kesan negatif. Ia juga    mempunyai pembebasan Gas Rumah Hijau (GHG) yang rendah atau sifar  dan  ia selamat untuk digunakan dan menyediakan persekitaran sihat dan lebih baik untuk semua hidupan. Keadaan ini  boleh  menjimatkan  tenaga dan sumber asli,  dan menggalakkan sumber-sumber yang boleh diperbaharui.

Terdapat  empat  tunggak Dasar Teknologi Hijau Negara. Tunggak yang   pertama  adalah Tenaga.  Dasarnya adalah mencari ketidakbergantungan  tenaga dan  mempromosikan kecekapan tenaga. Tunggak yang kedua  adalah  alam sekitar . Dasar  alam sekitar  adalah memulihara dan  meminimumkan kesan kepada alam sekitar. Tunggak yang ketiga adalah  ekonomi. Ia  adalah bagi  meningkatkan pembangunan ekonomi negara  melalui penggunaan teknologi  dan  Sosial –dimana meningkatkan kualiti  hidup untuk semua .

 Konsep ini berhubung rapat dengan prinsip pembangunan mapan di mana pembangunan hendaklah memenuhi keperluan masyarakat masa kini tanpa mengabaikan keperluan generasi akan datang.Fungsi utama adalah  untuk mengkaji dan menggubal dasar untuk meningkatkan pembangunan mapan melalui aplikasi teknologi hijau. Fungsi kedua adalah untuk mempromosikan dasar teknologi hijau untuk menyokong pembangunan inovasi teknologi hijau dan mengawal serta mengurus potensi risiko dan  menyediakan kerangka perundangan untuk menyokong pembangunan teknologi hijau.

Strategi yang digunakan  untuk  meningkatkan penggunaan tenaga diperbaharui adalah dengan mempromosi dan pelaksanaan pembangunan tenaga boleh diperbaharu yang efektif dalam sektor tenaga dan sektor air dan  mempromosi dan pelaksanaan program kecekapan tenaga yang efektif dalam sektor tenaga dan sektor air. Strategi yang kedua  adalah mewujudkan peluang pekerjaan berkaitan dengan teknologi hijau  dan mewujudkan peluang aktiviti ekonomi berkaitan teknologi hijau. Strategi yang ketiga adalah mengorientasi semula industri-industri sedia ada untuk mempraktikkan amalan teknologi hijau  dan pembangunan strategi R&D dalam teknologi hijau ke arah pengkomersilan bagi pasaran tempatan. Strategi seterusnya adalah peningkatan pembangunan modal insan dalam bidang teknologi hijau  dan penubuhan rangkaian strategik dengan stakeholders yang utama dan relevan.


ISU  TENAGA BOLEH DIPERBAHARUI

Sumber tenaga yang boleh diperbaharui seperti tenaga suria, angin, biojisim dan tenaga hidro boleh mencapai hampir 80% permintaan bekalan tenaga dunia pada tahun 2050. Ini berlaku sekiranya kerajaan-kerajaan dunia merangka polisi untuk memanfaatkan potensi penggunaan tenaga-tenaga tersebut. Demikian menurut satu laporan yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Kajian ini merupakan usaha bersama seramai 120 penyelidik daripada Panel Perubahan Iklim Antara Kerajaan (IPCC). Mereka juga berkata bahawa sekiranya hala tuju tenaga yang boleh diperbaharui dipatuhi sepenuhnya, maka pelepasan gas rumah hijau akan berkurangan. Ini membolehkan suhu dunia tidak naik melepasi paras 2 darjah selsius pada tahun 2050.

2 darjah selsius ini merupakan satu had yang sekiranya suhu dunia naik melepasi had suhu ini, maka kesan terburuk perubahan iklim akan berlaku. Kerajaan-kerajaan juga telah bersetuju dalam perbincangan tahun lalu di Cancun, Mexico, yang mereka akan mengehadkan purata kenaikan suhu dunia dalam angka tersebut. Laporan kajian tersebut diumumkan selepas perbincangan empat hari yang berakhir pada minggu yang lalu di Abu Dhabi, United Arab Emirates. Laporan ini bertujuan untuk memberikan maklumat kepada pembuat dasar dan membuat penilaian terkini terhadap potensi sumber-sumber tenaga yang boleh diperbaharui.

Christiana Figueres, yang merupakan Setiausaha Eksekutif UNFCCC, menggambarkan laporan tersebut ‘signifikasi’ dan menunjuk hala tuju kepada kerajaan-kerajaan sedunia. ”Mereka mesti mencapai matlamat mereka dengan menggunakan sepenuhnya sumber-sumber tenaga yang boleh diperbaharui dalam skala yang besar,” kata beliau lagi. ”Adalah penting juga bahawa dasar negara yang bercita-cita tinggi dan kerjasama antarabangsa yang kukuh kerana semua ini merupakan kunci utama kepada penggunaan tenaga yang boleh diperbaharui secara meluas di semua negara.”

Figueres juga menekankan bahawa keperluan kewangan dan teknologi yang mencukupi harus dibekalkan kepada negara-negara yang kurang maju, agar negara-negara ini mengalami pertumbuhan paling pesat dalam pengeluaran tenaga dalam masa yang akan datang. ’Negara-negara maju perlu menghasilkan satu dasar yang bersesuaian dan insentif supaya penggunaan dan pemasangan teknologi tenaga bersih boleh bertumbuh dengan pesat.” Laporan tersebut turut memuatkan ulasan daripada 160 keadaan saintifik yang berbeza berdasarkan tahap-tahap yang berlainan dalam sumber-sumber tenaga yang boleh diperbaharui, keadaan alam sekitar yang berbeza dan faktor sosial.

Semua keadaan and faktor-faktor ini telah dikaji dengan jelas dan terperinci. Hasil kajian tersebut memberangsangkan kerana ia menunjukkan sumber tenaga boleh diperbaharui berupaya untuk menampung 77% permintaan tenaga dunia menjelang tahun 2050, berbanding 13% pada tahun 2008. Selain itu, pelepasan gas rumah hijau juga dapat dikurangkan daripada 220 hingga 560 gigaton dari tahun 2010 hingga 2050. Walaupun laporan tersebut mengatakan bahawa sumber tenaga boleh diperbaharui akan meningkat tanpa bantuan dasar, namun ia juga menunjukkan peningkatan yang mendadak boleh dicapai sekiranya terdapatnya dasar negara yang kukuh dan diuruskan dengan baik.

Kos untuk teknologi tenaga boleh diperbaharui akan dikurangkan pada masa depan dan dapat dikurangkan lagi sekiranya pelepasan gas rumah hijau dijual menjadi kredit karbon dan disalurkan kepada pembangunan tenaga yang boleh diperbaharui.